İşsizlik maaşı ve sanat bağlantısı

27 Ağustos 2009 Perşembe

Gençlik yıllarımda Fransızcamı geliştirebilmek adına icq (o zamanlar msn falan yoktu) üzerinden konuştuğum bir fransız vardı. Bir gün konu döndü dolaştı Fransa'nın sanat olaylarındaki farklı duruşuna geldi. Ki birçok özgün sanat eserinin de oralardan çıkmış olduğunu bilirim. Merak ettim sordum "Sence nedendir bu bazı ülkelerin sanata olan fazlaca meyili havasından mıdır suyundan mıdır?" diye. Adam da bana "İşsizlik maaşındandır" dedi. Anlamadım tabi basmadı körpe kafam o zamanlar. "Nasıl yani?" diye sorunca şu durumu izah etti: "Fransada işsizlik maaşı 450 Frank, bu adam niteliksiz bir çalışansa bir işe girse alabileceği en fazla maaş 600 Frank, haliyle 150 Frank fark için bütün bir ayı işte geçirmek istemiyor. Bütün Fransa'da 1 milyon kişinin işsizlik maaşı alıp evde oturduğunu düşünelim. Bunlardan %10'u sığır değilse evde kendilerince birşeyler üretmeye çalışacaktır. Bu üretmeye çalışan kesimin de %1'inin yeteneği olduğunu düşünürsek etti mi sana 1000 adet sanatçı. İnsanları sanata teşvik edebilmek için boş vakit ve yeterli imkan sunmak lazım yani." O zamanlardan bu zamana çok aklıma yatan bir bakış açısıdır bu da, Türkiye'de ki sanat çabası eksikliğini açıklıyor bana. Mantıklı bulduğum ilginç bir bakış açısıdır paylaşayım dedim.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Doğru bir bağlantı ama tersinden düşünürsek insanların sevdiği işi yapmalarıyla da ilgili bir durum. Sadece yapmak istediği şeyi yapan biri sanatçı, sörfçü ya da dalgıç olabiliyor; yapmazsa da işsizlik maaşı garantisi var zaten.

Ayrıca insanlar estetik kaygılarla büyüyor, sevmese bile müze, resim nedir görüyor, "güzel"e bakmayı öğreniyor; belki bugün için ortalama bir fransız Proust'u anlamıyor ya da ARTE TV seyretmiyor olabilir ama yeteneği olan için bunu ortaya çıkarabileceği ortam da hazır eserini sunacağı kitle de.

Saygılar.

Blog Widget by LinkWithin