2016 Olimpiyat adayları logoları

26 Ağustos 2009 Çarşamba

Malumunuz dünyanın en büyük ve en eski spor organizasyonlarından birisi olan Olimpiyatlar 4 yılda bir yapılıyor ve basit bir hesapla da 2016'da yapılacağı belli. 2016 yılı için aday 4 şehir ve logoları belli olmuş. Ben de hemen burada paylaşayım kendi fikrimi de söyliyeyim dedim. Önce şu araya logoları koyayım da şekil şemal tandanslı yorumlarımı bir bir sıralıyayım.
İlk olarak Chicago'nun logosunu hiç beğenmediğimi söyleyebilirim. Nedenini anlamadığım 6 uçlu bir yıldız, hani 5 olsa her bir kıtayı temsil ediyor diycem. Rio logosunda da anlamlandıramadığım kalp benzeri bir şekil bulunmakta. Ayrıca ner her kıtayı temsil eden 5 rengi de kullanmamışlar anlamadım. Tokyo'nun logosu son derece sade, ama en azından her kıtayı temsil eden 5 renkten bir tanesini kullanmışlar. Madrid'in logosu ise en çok hoşuma giden, ayrımcılığa karşı bir tutummuşçasına "hepimiz bir elin parmaklarıyız" mesajı var gibi logoda. Ayrıca ara renkler de kullanılmış olması benim gözüme hoş göründü.

Şimdi de gelelim tek tek şehirlerin analizine.

Chicago: Yeri ve iklimi (rüzgarlı olmasına rağmen) güzel sayılabilecek olmasına rağmen 1996 yaz olimpiyatlarının da bir ABD eyaleti (Atlanta) yapılmış olması benim gözümde bu adayı biraz geriye atıyor. Bu kadar kısa süre arayla bir ülkenin 2 ayrı şehrinde Olimpiyatların düzenlenmesi diğer ülkelere biraz haksızlık olabilir. Ayrıca ABD'nin konumu nedeniyle de Avrupa ve Asya'dakilerin izleme ihtimali düşük olacak.

Rio: Saat dilimi problemi Brezilya'nın bu sambalı kenti için de geçerli. Ayrıca bildiğim kadarıyla son derece kalabalık olan bu şehrin gelecek turistleri karşılayacak alt yapısı var mı şüphe içindeyim. Ayrıca Brezilyalı okurlarım bana gücenmesin ama bence Rio'nun üstesinden gelmesi gereken yüksek suç oranı gibi bir problemi de var. Ayrıca güney yarım kürede olması sebebiyle buralarda yaz aylarındayken oralarda iklim nasıl olur o da bir muamma.

Tokyo: Chicago gibi bu şehirde de yakın zamanda (hatırlanacağı üzere Milli Futbol takımımızın en büyük başarısı olan 2002 Fifa Dünya Kupası üçüncülüğü) çok büyük bir organizasyona imzasını (Kore ile birlikte de olsa) atmıştı. Ayrıca dünyanın en kalabalık şehri olan Tokyo'nun da gelecek turistler için yeterli imkanlara sahip olması ve ulaşım konusunda da bana pek güven vermiyor. Ayrıca Tokyo da dünyanın bir ucunda olduğu için Dünya'nın geri kalanının izlemesi zorlaşıyor. Bunların yanısıra Japonya gibi bir ülkenin yapacağı stadları ve hawai fişeğin harman olduğu bu adacık ülkenin ne gibi gösteriler hazırlayacağını da merak etmeden edemiyorum. Ayrıca kendi kültürlerini bunca yıl korumuş olmaları ve kendi mitolojilerinin olması olimpiyatlara bambaşka bir hava katabilir bence.

Madrid: Logosu ile favorim olan bu Avrupa şehri adaylar arasında da en sıcak baktığım. İspanya iyi kötü kendi kültürünü korumaya çalışan ve giden turistlere birşey katabilecek bir ülke olmasıyla bir adım öne geçiyor rakiplerine göre. Ayrıca ılıman sayılabilecek Akdeniz iklimi ile ve dünyanın her yerinden kolay ulaşılabilir olması da bir avantaj. Ayrıca Avrupa Birliği içindeki spor severlerin vizesiz ve kolay ulaşabilecek olması ile tribünlerin çok canlı olması da muhtemel. Ayrıca Real Madrid ve Atletico Madrid gibi 2 dünya devi sayılabilecek klübe sahip olması ile tesisler açısından da son derece gelişmiş bir yer olduğunu tahmin etmek mümkün. Madrid'in Olimpiyatların yapılacağı şehir olması için önündeki tek engel, Bask bölgesinin bağımsızlığını savunan ve yaptığı bombalı eylemlerle gündeme gelen ETA terör örgütüdür.

Kararın verilmesine 2 ay kala durumlar böyle. Atladığım noktalar varsa yorum yapacaklara şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

0 yorum:

Blog Widget by LinkWithin