Amish diyip geçmeyelim

3 Ağustos 2009 Pazartesi

Geçen gün Amish'lerle ilgili yazdığım yazıdan sonra biraz araştırma biraz da arkadaşlarla fikir teatisi sonucunda olayın aslında o kadar da basit olmadığını anladım bunu da paylaşayım dedim. Şimdi bu Amish kardeşlerin niye öyle bir hayat seçtiğini ve hayatlarını nasıl sürdürdüğünü maddeler halinde incelemek gerekirse şöyle ilginç bilgiler ortaya çıkıyor.

-Teknoloji ve teknolojik ürünleri reddetmelerinin sebebi çok sevdikleri İsa'nın yaşadığı hayatı yaşayabilmek. Yani o dönemde olmayan hiçbir şeyi kullanmıyorlar.

-Kıyafetleri de çok sade ve teknolojiden uzak. Hatta düğme ve fermuar da onlar için lüks sayılıyor ve kullanmıyorlar.

-18. yüzyılda baskılar nedeniyle Avrupa'dan Amerika'ya gelmişler.

-Son 16 yılda %4'lük nüfus artışı ile Amerika'da ki en hızlı artışı gösteren alt grup olmuşlar ve bu hızla devam ederlerse 2026 yılında nüfusları 500.000 civarında olacak.

-Ailelerin ortalama 5-6 çocuğu bulunuyor.

-Genellikle tarımla geçimlerini sağlıyorlar.

-Pennsylvania'nın Lancaster şehrinde ağırlıklı olarak yaşıyorlar. Almanca benzeri bir dil konuşuyorlar.

-İlköğretimin ardından çocuklarını okulda göndermiyorlar.

-Devlet kurumunu gereksiz görüyorlar.

-Erkek çocukları 16-20 yaşları arasında topluluğun seçtiği bir Amish kızı ile evleniyor ve o günden sonra sakallarını kesmiyor.

-Nuh tufanına ve Nuh'un gemisinin Ağrı Dağı'nda olduğuna inanırlarmış bu yüzden biraz da Türkiye'yi bilirlermiş.

-Kendilerine özel kiliselerde ibadet ediyorlar ve kiliselerde söyledikleri ilahiler dışında da müzik aletleri kullanmıyorlar.

-16 yaşına yaklaşan gençlerini gerçek dünya ile (genellikle de kötü yönleri ile) tanıştırıyorlar ve bir süre teknolojinin de dahil olduğu dünyada yaşamasına bir süreliğine izin verdikten sonra bir seçim yapmasını istiyorlar ve ilginçtir ki birçoğu Amish hayatına geri dönüyor.

Aslında oldukça zor birşeyi başarıyor bu Amish abiler. Öyle gelişmiş bir ülkede kendilerini modern dünyadan izole etmek oldukça zor. Yozlaşmadan kültürlerini yaşayabilmeleri ve bunu da sırf sevdikleri İsa'nın hayatını yaşayabilmek adına başka kimseye karışmadan yapmaları da zor birşey. Kendi aralarında bir adalet sistemi üretmiş olmaları ve bunun bu kadar uzun süre boyunca sorunsuz işlemesi de başarıdır.

Dikkatli düşününce bu Amish'lerle dalga geçen kişilerin ülkelerin beceremediği birçok şeyi onlar kendi ufak topluluklarında başarıyla sürdürebilmişler. Şimdilik kusursuz işleyen bir yaşam komünü olduğunu düşünelim, peki ilerisi nasıl olacak. Teknolojisiz yaşarken büyüdükçe karşılarına nasıl zorluklar çıkacak.

Bu Amish'ler dikkatli takip edilebilirse son derece ilginç bilgilere de ulaşılabilir. Ne zaman kendi içlerinde ayrılıklar olacak ne zaman mezhep gibi kavramlar çıkacak ne zaman adalet sistemlerini sorgulamaya başlayacaklar. Geçmişe gidip o zamanki toplumları kendi gözleriyle görmek isteyen tarihçilerin ayağına gelmiş bir zaman makinası niteliğinde birşey Amish'ler.

2 yorum:

berkay dedi ki...

gerçekten bu yazınızı çok tuttum, başarılar ve böyle bilgilendirici yazılara da devam:)

Parahuman dedi ki...

çok teşekkürler.. bu yazıyı yazarken çok düşündüydüm birileri merak edip okur mu diye yorumunuzu görünce ayrı bir sevindim o yüzden...

Blog Widget by LinkWithin