Televizyondan gelen ilk bilgi

10 Şubat 2010 Çarşamba

Televizyon seyretmeyi ata sporu bellemiş bir toplum olarak tahminim şudur ki Türkiye'de ki insanların %90'ından fazlası ev içerisinde oldukları sürenin %90'ını bir şekilde televizyonla alakalı geçirmektedir. Bu kadar izliyoruz ediyoruz da magazinsel olayları ve güncel haberleri çıkarınca insanların aklında kalan bir bilgi var mı diye merak etmişimdir hep. Benim açımdan enteresan olan ise ben televizyondan öğrendiğim ilk bilgiyi hatırlıyorum.

En çocukluk zamanıma tekabül eden dönemlerde Susam Sokağı'nda sayılar harfler falan olurdu her gün mesela onları zaten biliyordum ben, ama ilk defa televizyondan duyup öğrenip beni şaşırtan bilgi ise o zamanlar da benim için tanıdık bir sima olan Barış Manço'dan geldi. Dünya'ya açılmadan önce Türkiye'yi gezip anlattığı programında Karadeniz'in sempatik bir şehri olan Giresun'a gittiği bölümde söylediği üzere Giresun eskiden en çok kiraz yetiştirilen yerlerden birisi imiş. Kirazın latince karşılığı da kerasus imiş. Kerasus yetiştirilen yer de Kerasun imiş. Giresun'un ismi de burdan gelmekteymiş.

Totalde bir şekilde 20 yılı aşkın süredir televizyona bakan (ki öğrencilik hayatım boyunca bilgisayar hayatım aile büyüklerim tarafından baltalandığı için bu süre zarfında daha çok televizyona bakan) bir Türk genci olarak bunca yıllık televizyon izleyiciliğim neticesinde aklımda kalan bu ilk öğrendiğim şey beni şaşırtagelmiştir hep. Ben de nasıl bilgiye aç bir çocukmuşsam bunca yıl geçip hala unutmamış olmam da başka bir enteresan durum.

Son 5-6 yıldır ise televizyon ile ilişkim çok az. Çünkü artık internet sağolsun kendi izleyeceğim öğreneceğim bilgileri bile kendim seçebiliyorum. Bana göre bilgi dağarcığım artık televizyon kanalları sahiplerinin keyfine bırakılacak kadar kıymetsiz değil. 20 sene sonra düşününce bu izlediklerimden hatırlamaya değer bişeyler olsun mantığıyla bakıyorum artık medya araçlarına. Hepinize faydalı multimedyalı günler dilerim sevgili okurlarım.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Kökleri Giresun'a dayanan bir birey olarak bu güzel paylaşım için teşekkürü bir borç biliyorum efenim..Bilmiyordum, öğrenmiş oldum..

Blog Widget by LinkWithin