CNN Türk ve Recep İvedik

13 Şubat 2010 Cumartesi

Belki de Türk medya dünyasının en bağdaştıramayacağım iki sembolünü aynı başlığa böylesine bir konu ile yazabileceğim hiç aklıma gelmezdi. CNN Türk çok düzgün Türkçe konuşulan ciddi falan bir haber kanalı. Recep İvedik ise küfürlü kıllı falan bir sinema karakteri. Ancak hayretle izlemekteyim ki 5 tane son derece gözlüklü ve entellektüel insan oturmuş bir saati aşkın bir süredir Recep İvedik'i övmekteler.

Recep İvedik de toplumsal bir sembole dönüşmek üzere neredeyse. Ezilmiş halkın samimi, gülen ve kıllı yüzü olarak bir tarafın nefret ile bir tarafın neşe ile baktığı ve toplumun kesin çizgilerle baktığı bir karakter oldu. Şimdi de görüyorum ki bu CNN'deki elitist elitist konuşan bu abiler de ufak ufak Recep İvedik'in çok da kötü birşey olmadığına, çocukların bunu izleyince küfürbaz olmadığına dair laflar etmek istiyorlar. Bu esnada ben de Recep İvedik ile ilgili düşüncelerimi söylemezsem çatlıycağım için yeni bir paragrafa geçiyorum.

En başından beri Recep İvedik'i izlemeden beğenmeyenleri ve yerenleri hakir gördüm diyebilirim. Ama onların açısından bakınca da mantıklı sayılabilir bir durum beğenmemeleri. Beğenmemişler çünkü anlamamışlar bu karakteri ve böyle bir karakterin olabileceğine de inanmamışlar haliyle. Gelin görün ki ben ne zaman bir minibüse binsem ya da sahil yolu civarındaki yeşillik alanları görsem ya da bir alışveriş merkezinde yürüyen merdivene çok da aşina olmayan birinin o alete bakışını görsem inceden inceden gülerdim. Etrafımda birileri varsa hep birlikte gülerdik hatta. Recep İvedik de bunların toplanıp derlenmiş ve biraz abartılmış hali sadece. Gel gör ki Nişantaşı'nda yaşayayıp her yere taksiyle giden birisi bunları görebilir mi? Göremez tabi, o yüzden de inanmaz bu karaktere ve beğenmez.

Böyle basit bir durum iken bu Recep İvedik konusu neden en ciddi haber kanallarına böyle bir tartışma konusu olduğunu anlayamadım ben. Çocuklara falan zararı yoktur, sinematografik açıdan çok birşet vadetmez, bu filmi izlemek de gülmek dışında insana pek bir katkı sağlamaz. Bu basit gerçekler bilindiği sürece üstüne konuşmak da gereksizdir bence. Ayrıca Recep İvedik de ülkenin en yüksek gişesi olan filmiyse zaten başarılıdır daha üstüne söylenebilecek pek birşey yoktur. Toplum da Recep İvedik'in tek sinema tarzı olmadığını anlayıp kendilerine duygusal ve entellektüel yönden birşeyler katabileceği filmlere de gitmesi gerektiğini bilirse sorun kalmaz. Ki bu açıdan da Recep İvedik'in sinemayla arası olmayanları da sinema salonlarına çekerek ileride belki de çok kaliteli filmler izlemelerini sağlıyor olması gibi de bir gerçek var. Bir de beni rahatsız eden şöyle bir durum da var ki Recep İvedik'i çok seven bir sinema izleyicisi Issız Adam'ı falan izlediğinde biti kanlanıp Çağan Irmak'a ya da o filme dil uzatma gereği duymazken, Issız Adam'ı izleyip beğendiğini söyleyenler "hmmm Recep İvedik mi, tabi ki izlemiyorum, çok seviyesiz birşey, sinema bile değil, yasaklanmalı bunlar kaldırılmalı, bizim toplumumuz bundan anlar anca" gibi şeyler söyleme hakkını kendilerinde bulabiliyor. Yorum yapacağı yoksa bile yapıyor. İzlemeimşse bile yapıyor bu yorumları. Elitistliği damarlarında hissediyor çünkü. Umarım ki Recep İvedik üzerinden de böyle polemikler devam etmez, isteyen istediği şeyi seyreder, diğer filmleri de yermez.

0 yorum:

Blog Widget by LinkWithin